Sağlık

Hünnap Meyvesi: Tüketimi, Faydaları ve Besin Değerleri İle Hünnap Hakkında Her Şey

Hünnap veya Çin hurması, birçok besin maddesi ve lif açısından zengin olması ve düşük kalorisi ile diyet listelerinin vazgeçilmez besinidir. Bu meyve Güney Asya’ya özgüdür ancak dünya çapında tanınmaktadır. Olgunlaştığında koyu kırmızı veya mor olan ve hafif buruşuk bir görünüme sahip olan hünnap meyvesi, uykuyu iyileştirmek ve korkuyu azaltmak için alternatif tıpta yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu içeriğimizde hünnap meyvesi hakkında bilgiler bulabilirsiniz.

İşte hünnap meyvesi hakkında her şey:

Hünnap nedir?

Hünnap veya Çin hurması, birçok besin maddesi ve lif açısından zengin olması ve düşük kalorisi ile diyet listelerinin vazgeçilmez besinidir. Anavatanı Güney Asya olmasına rağmen, hünnap artık tüm dünyada yaygın olarak tüketilmektedir.

Hünnap meyvesinin kalorisi düşüktür ancak lif, vitamin ve mineraller açısından zengindir.

Hünnapın besin değerleri şu şekildedir:

Hünnap Besin Değerleri

100 gram çiğ hünnap yani yaklaşık 3 meyve içerir:

Kalori: 79

  • Protein: 1 gram

  • Yağ: 0 gram

  • Karbonhidrat: 20 gram

  • Elyaf: 10 gram

  • C Vitamini: Günlük Değerin (GD) %77’si

  • Potasyum: GM’nin %5’i

Hünnap, yüksek lif içeriği ve düşük kalorisi nedeniyle tam ve sağlıklı bir atıştırmalıktır.

Dünyanın birçok yerinde daha yaygın olarak yenen ve yemek pişirmede kullanılan kurutulmuş hünnap, şeker ve kalori bakımından taze meyveye göre çok daha yüksektir.

Kurutma sırasında meyvedeki şekerler konsantre hale gelir ve işlem sırasında ilave şeker eklenebilir. Tüketimlerinizde bunlara dikkat etmekte fayda var.

Hünnapın En Değerli 4 Faydası

Hünnap meyveleri çeşitli vitamin ve mineraller içerir, ancak özellikle antioksidan ve bağışıklığı güçlendirici özelliklere sahip değerli bir vitamin olan C vitamini açısından zengindir.

Ayrıca kas kontrolü ve elektrolit stabilitesinde hayati bir rol oynayan potasyum içerir. Ayrıca hünnap meyveleri, vücudunuza güç sağlayan doğal şekerler şeklinde karbonhidratlar içerir.

Hünnapın en değerli 4 faydası şunlardır:

Antioksidanlar Açısından Zengin

Hünnap meyveleri, başta flavonoidler, polisakkaritler ve triterpenik asitler olmak üzere çeşitli antioksidan bileşikler açısından zengindir. Aynı zamanda bir antioksidan görevi gören yüksek düzeyde C vitamini içerirler.

Antioksidanlar, çok fazla serbest radikalin neden olduğu hasarı önleyebilen ve tersine çevirebilen bileşiklerdir.

Serbest radikal hasarının, tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve bazı kanserler dahil olmak üzere birçok kronik duruma neden olduğu bilinmektedir ve serbest radikallerle savaşma yetenekleri nedeniyle, antioksidanlar çeşitli sağlık yararları sağlayabilir.

Aslında hünnap meyvesinin birden fazla faydası antioksidan içeriğinden kaynaklanmaktadır.

Uyku ve Beyin Fonksiyonlarında Etkili

Hünnap meyveleri uykusuzluk ve kaygı gibi durumları tedavi etmek için alternatif tıpta uzun süredir kullanılmaktadır.

Ayrıca, meyve genellikle korkuyu azaltmak için alternatif tıp uygulayıcıları tarafından reçete edilir.

Bazı araştırmalar, hafızayı geliştirebileceğini ve beyin hücrelerini hasardan korumaya yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Bağışıklığı Artırabilir ve Kanser Hücreleriyle Savaşabilir

Hünnap bağışıklığı artırabilir ve kanser hücrelerinin büyümesiyle savaşabilir. Bir çalışma, antioksidan özelliklere sahip doğal şekerler olan hünnap polisakkaritlerinin serbest radikalleri savuşturabildiğini, hasarlı hücreleri nötralize edebildiğini ve iltihabı azaltabildiğini gösterdi.

Azalan iltihaplanma ve serbest radikal seviyeleri, tip 2 diyabet gibi kronik hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilir.

Sindirimi İyileştirebilir

Hünnaptaki yüksek lif içeriği sindirimi iyileştirmeye yardımcı olabilir. Meyvelerdeki karbonhidratların yaklaşık %50’si, yararlı sindirim etkileriyle bilinen liften gelir.

Bu besin dışkınızı yumuşatmaya yardımcı olur. Sonuç olarak sindirim sisteminizdeki besinlerin hareketini hızlandırır ve kabızlığı önlemede etkilidir.

Dahası, hünnap özleri midenizin ve bağırsaklarınızın iç yüzeyini güçlendirmeye yardımcı olarak ülser, yaralanma ve bağırsağınızda bulunabilecek zararlı bakterilerin neden olduğu hasar riskinizi azaltabilir.

Hünnap Nasıl Tüketilir?

Hünnap meyveleri küçük ve tatlıdır. Kurutulmuş, çiğnenebilir bir dokuya ve hurma gibi bir tada sahiptirler. Çiğ olduklarında, bu meyveler tatlı, elmaya benzer bir tada sahiptir ve besleyici bir atıştırmalık olarak yenebilir.

Kurutulmuş hünnap, özellikle Asya’da tatlılarda kullanılmak veya şeker gibi tek başına yenmek üzere yaygın olarak satılmaktadır.

Kurutulmuş meyvelerin taze olanlardan daha yüksek kaloriye sahip olduğunu unutmayın. Ayrıca konsantre bir şeker kaynağıdır, bu nedenle diyetinizde hünnapları sınırlandırmalısınız.

Hünnap sirkesi, meyve suyu, marmelatlar ve bal Asya’nın bazı bölgelerinde yaygındır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu