Haber

Veteriner Hekimlere Sağlık Hizmetleri Sınıfında Haklar Verilmesine Yönelik Kanun Teklifi

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 657 Sayılı Kanun kapsamında sağlık sınıfında yer alan veteriner hekimler ve uzman veteriner hekimlerin; Hekim, diş hekimi, eczacı gibi meslek gruplarının sahip oldukları hakları alabilmeleri için bir kanun teklifinde bulundu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi hazırladı. Teklife göre; sağlık hizmetleri sınıfında yer alan veteriner hekimler ve uzman veteriner hekimler; Hekim, diş hekimi ve eczacı gibi meslek gruplarının sahip oldukları hakları geri kazanabilecekleri öngörülmektedir. Yürürlükteki 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 36’ncı maddesinde bu Kanuna tabi kurumlarda istihdam edilen memurların sınıflarının belirlendiğine işaret eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, sağlık çalışanları arasında veteriner hekimlerin de yer aldığını hatırlattı.

657 sayılı Kanunun 152 nci maddesinin birinci ve ikinci fıkralarında, memurlara verilen zam ve tazminatların tespitinde asılları; Eğitim sürelerinin, görevin zorluğunun, hayati ve sağlık tehlikesinin, görevin yapılacağı yerin özelliğinin, görevin önemi ve niteliğinin sayıldığını anlatan Gürer, bu kapsamda doktor, diş hekimi, eczacı ve Veteriner hekimler, eğitim süresi 4 yıl ve üzeri olan sağlık hizmetleri çalışanları arasındadır. . 657 sayılı Kanun’un tanıdığı haklara kanun, kanun hükmünde kararnameler veya Bakanlar Kurulu Kararları ile doktor, diş hekimi ve eczacılara ek kazanımlar elde edilirken, veteriner hekimlerin bu kazanımlardan mahrum bırakıldığını belirtti.

Gürer, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sunduğu yasa tasarısında, “Aynı sosyal güvenlik sistemine dahil olan sigortalılar, aynı sosyal risklere karşı asgari güvenceye sahip oldukları ve aynı kurallara bağlı oldukları için,” dedi. , aynı hukuki statüde ve aynı durumda olan kişilerdir, aynı durumdaki kişiler kanunun tanıdığı haklardan aynı esaslara göre yararlanmaya hak kazanırlar, bunlardan yararlanma Anayasa’nın eşitlik ilkesinin bir gereğidir, dedi. 5 yıllık yüksek lisans yapan veteriner hekimlerin görevlerinde yaşadıkları zorluklara değinen Gürer, “200’den fazla zoonotik hastalığa maruz kalıyoruz, hayvan hastalıkları ile uğraşarak toplumu 200’den fazla zoonotik hastalığa karşı koruyoruz, mevsim ve yol zorluğu gözetmeksizin mesleğini icra edebilmesi için, en ücra köylere kilometrelerce giderek hasta hayvanlara ulaşan, hasta hayvanlara ulaşan veteriner hekimler ve uzman veteriner hekimlerin eşit özlük haklarını yerine getiren diğer sağlık hizmetleri çalışanları da dikkate alınarak yeniden organize edilmelidir. Güçlü ahır ortamlarına ve hayvan travmalarına maruz kalanlarda saat kavramı yok” dedi.

Gürer, 657 sayılı Kanun kapsamındaki sağlık hizmetleri sınıfında yer alan veteriner hekimler ve uzman veteriner hekimlerin özel hizmet tazminatları, ek ödeme oranları ve işgücü güçlüğü artış oranlarının mevcut mevzuatta 657 sayılı Kanun ile eşit ve emsal olacak şekilde düzenlenmesi gerektiğini vurguladı. 5 yıllık eğitim almış sağlık çalışanları. Gürer, “Uzman Veteriner Hekim” unvanının mevcut mevzuatta diğer sağlık hizmetleri çalışanlarının unvanlarının ortasında yer alması ve eşit özlük hakları ile birleştirilmesi nedeniyle, Anayasal düzenlemeyle kendilerinden alınan 60 günlük fiili hizmet süresi zammı Mahkeme, 8/6/1949 tarih ve 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun Ek Hüküm 84’ünde “Veterinerlerin” yer alması gerektiğini de belirtmiştir.

Kaynak: ANKA / Sağlık

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu