Uzmanlardan EYT üyelerine “Kod 29” uyarısı! Bu detayı kaçıranlar binlerce lira tazminat alacak.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın “2023 Ocak Ayı Mali ve Sosyal Haklara İlişkin Genelgesi” kapsamında bu yılın Ocak-Haziran devri için kullanılacak kıdem tazminatı tavanı ve katsayıları belirlendi. Söz konusu devir için kıdem tazminatı tavanı 19 bin 982 lira 83 kuruş oldu. SGK brüt tutarı 19.982 lira ve 83 kuruşun üzerinde olanlara kıdem tazminatı tavan üzerinden hesaplanacak. Buna göre 10 yıl çalışmış biri işten çıkarılırsa kıdem tazminatı 199 bin 820 lira olacak.
UZMANLARDAN EYT’YE UYARI
EYT yasası ile 2 milyon 250 bin kişi emekli olacak. İşverenler bu kişilere kıdem tazminatı ödemek zorunda. Ancak bazı işverenler kıdem tazminatını ödememenin yollarını arıyor. Bu noktada uzmanlardan çalışanlara kritik bir uyarı geldi.
KOD 29’A DİKKAT!
İşe son verilirken Kod 29’a uyulmalıdır. İşverenler işten çıkarırken hangi nedenle işten çıkardıklarını SGK’ya bildirir. Kod 29, işverenin ahlak ve iyiniyet kurallarına aykırı davranışı nedeniyle iş sözleşmesinin feshi anlamına gelir. Bir patronun işçisini bu kanunla işten çıkarabilmesi için 4857 İş Kanunu’nun ilgili fıkrası kapsamındaki fiillerden birini gerçekleştirmesi gerekir.
6 YILDA 1,5 MİLYON KİŞİ CODE-29 İLE AÇILDI
DİSK Araştırma Merkezi’nin Ekim ayında SGK’ya yapılan işten çıkarma bildirimlerine dayanarak hazırladığı rapora göre, 2021’de işten çıkarılanların büyük bir bölümünün, yüzde 84’ünün kıdem tazminatına erişimi olmadığı görüldü. 2015-2021 döneminde 1 milyon 461 bin çalışanın Kanun-29’a dayalı iş sözleşmesi İş Kanunu’nun 25-II maddesinde yer alıyor. öğe sonlandırıldı. Diğer ilişkiler, Kod 29 veya tazminatsız işten çıkarma olarak gösterildi.
TAZMİNAT VE İŞSİZLİK ÖDENEĞİ ALAMAZ
SGK uzmanları, bu şekilde işten çıkarılan işçilerin ancak uzun uğraşlar sonucunda davayı kazanmaları halinde kıdem tazminatı alabileceklerini söylüyor. Aksi takdirde kıdem tazminatı alamazlar. Code 29 kapsamında işten çıkarılmanın başka sonuçları da vardır. Code 29 kapsamında işten çıkarılan çalışanlar; kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı haklarından yararlanamaz. Ayrıca işsizlik maaşı almıyor. İçerik koduyla kovulan bir kişi, yeni bir iş ararken de ekstra sorun yaşayabilir.
KOD 29 NEDİR?
İşten çıkarma yasağının uygulandığı dönemde işverenler, işten çıkarmak istedikleri işçileri ’29 kodu’ ile SGK’ya bildirirler. İş Kanunu’nun “Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri” başlıklı 25/2 maddesi yasaktan muaftır. Bu konuda belirtilen işlemler kapsamında çalışan, işten ayrılma kodlarına göre 29 kodu ile çıkış yapmaktadır. İhmale ek olarak, 25/2 maddesinde belirtilen özürsüz işe gelmemek, işyerinde işçiye cinsel tacizde bulunmak, işyerine sarhoş veya uyuşturucu madde almak, iş ortasında hırsızlık yapmak gibi yüz kızartıcı hatalar da bulunmaktadır. etik olmayan eylemler Kod 29 ile işten çıkarılan işçi kıdem tazminatı alamaz ve işsizlik ödeneğinden yararlanamaz.