AB’ye göre Gürcistan’da kabul edilen “dış etki” yasası “kötü gelişme”
Avrupa Birliği (AB), Gürcistan parlamentosunda kabul edilen “Yabancı Nüfuzun Şeffaflığı”na ilişkin yasa tasarısını ülke ve Gürcistan halkı için “kötü bir gelişme” olarak değerlendirerek, nihai onayının AB’de önemli yansımaları olacağını belirtti. Gürcistan ilişkileri.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Gürcistan parlamentosunda kabul edilen ve protestolara yol açan yasa taslağı hakkında açıklamalarda bulundu.
Tasarının kabul edilmesini “Gürcistan ve Gürcü halkı için çok kötü bir gelişme” olarak nitelendiren Borrell, yasanın mevcut halinin sivil toplum kuruluşları ve medya kuruluşları ile çok sayıda Gürcü’yü olumsuz etkileyeceğini belirtti.
Borrell, “Bu yasa AB değer ve standartlarına uygun değil. Yasa, Gürcistan vatandaşlarının büyük çoğunluğunun desteklediği AB’ye katılma hedefiyle çelişiyor. Yasanın nihai onayının ülkemize ciddi yansımaları olabilir. ilişkiler.” terimini kullandı.
Josep Borrell, Gürcistan’ı demokrasiye, hukukun üstünlüğüne ve insan haklarına uymaya çağırdıklarını ve halkın barışçıl gösteri düzenleme hakkına sahip olduğunu belirtti.
Daha önce iktidardaki Gürcü Hayali Partisi’nden ayrılan bir dizi milletvekilinden oluşan muhalefetteki Halkın İktidarı Partisi’nin meclise sunduğu yasa tasarısı mecliste kabul edildi.
Hükümetin desteklediği ve diğer muhalefet partilerinin tepkiyle karşıladığı yasa tasarısının meclis görüşmeleri sırasında milletvekilleri arasında tartışma çıktı. Bazı muhalefet partilerinin temsilcileri, yasa tasarısını Rusya’daki Yabancı Temsilciler Yasası’na benzeterek, Avrupa bütünleşmesine zarar vereceği gerekçesiyle karşı çıktılar.
Tasarının 7 Mart’ta kabul edilmesinin ardından meclis önünde gösteriler düzenlendi ve olaylar çıktı.
Tasarıda, mali kaynaklarının yüzde 20’den fazlasını yurt dışından sağlayan kuruluşların “yabancı temsilci” olarak kayıt yaptırmaları gerektiği, bunu yapmayan kuruluşların cezalandırılacağı öngörülüyor.